folkspace_2
folkspace_1
folksapce_3
Fotos: Lisa Rosengren

Folk Space - Et mødested med fokus på dannelse og deleøkonomi

Kunde: Studiefrämjandet og Göteborg kommune

Periode: 2018 - 2021

Arbejde:

Etablering af midlertidige selvorganiserede aktiviteter og udformning af en projektplan, der sikre foreningernes eksistens og en bæredygtig drift fremadrettet.

Projektet:

Göteborg har et klart fokus på at skabe betingelser for at leve mere bæredygtigt. Derfor deltog Göteborg kommune i et nationalt femårigt program Sharing Cities Sweden (2017-2021), hvor formålet var at udvikle og teste deleøkonomi som et værktøj til at fremme bæredygtige byer.

Som en del af Sharing Cities programmet i Göteborg fik Studiefrämjandet mulighed for at låne en gammel forladt bygning beliggende i det attraktive havneområde i Göteborg, inden den blev revet ned. Studiefrämjandet er en aftenskolen, som i samarbejde med foreninger fra hele Sverige skaber og organiserer nye mødesteder med fokus på dannelse inden for kultur og miljø. Ud fra princippet om deleøkonomi skulle bygningen lejes ud billigt til en række foreninger, som til gengæld vil bidrage med en bred vifte af aktiviteter til stedet. Folk Space skulle være et mødested for nye bekendtskaber og en destination for at udveksle viden og erfaring om bæredygtighed. 

Vida Local hjalp med at kortlægge områdets allerede eksisterende resurser og inviterede repræsentanter fra kommunen, foreningerne og developere til i fællesskab at udvikle en bæredygtig løsning for Folk Space fremadrettet.

Resultater:

  • Udvikling af en række midlertidige aktiviteter, heriblandt et cykelværksted, workshops om bæredygtig forbrug, fællesspisningsarrangementer, loppemarkeder og en festival.
  • Etablering af en femårsplan om at finde et nyt permanent sted med en billig månedlig leje til foreningerne.
  • Udvikling af en konceptskitse for fremtidige mødesteder i Göteborg med fokus på dannelse og deleøkonomi.